Osmanlının dağılma döneminde batı tarzı yenilikler yapılmaya ve bu yenilikler sayesinde Osmanlı yönetiminde ciddi anlamda değişiklikler yapılmıştır. Yapılan değişikliklerde önemli ilkelere imza atan II. Mahmut ilk kez memura pantolon ve fes giyme zorunluluğu getirmiş aynı zamanda da portresini resmi kurumlara, daireler ilk astıran padişah olmuştur.
II. Mahmut’un yaptığı bu yenilik daha sonra da devam etmiş ve cumhuriyet döneminde Atatürk’te kendi fotoğraflarını başta okullar olmak üzere her devlet dairesine, resmi kuruma asılmasını istemiştir. Cumhuriyet döneminde de üretilen Atatürk tabloları, fotoğrafları, görselleri her yere asılmaya ve kullanılmaya başlanmıştır. O dönemden bugüne dek sürekli olarak kullanılan Atatürk ürünleri artık daha kaliteli bir şekilde üretilmeye başlanmış ve okullar baskı kalitesi daha iyi ürünlerle tanışmıştır.
Atatürk ürünleri artı olarak da devlet dairelerinde ki hiyerarşik konumda yüksekte olan kişilerin de konumlarını göstermek ve etkilerini arttırmak için makam arkalığı kullanılır. Makam arkalıkları sadece okulların müdür odasında değil her kurumun müdür odasında ve ya en üst yetkilini olduğu yerde bulunur. Makam arkalığı ne kadar kaliteli, gösterişli ve sağlam olursa etkisi de o oranda artar.
Hem makam arkalığı hem de Atatürk ürünleri kullanılan odalarda ise çok daha etkileyici bir görünüme kavuşur. Uzun yıllar kullanılması ve değiştirileceği zamanda uzun bürokratik işlemlerden geçmesi nedeniyle değişimin daha uzun süreceği bu türdeki devlet malzemelerinin seçiminde kaliteli olanların tercih edilmesi önemlidir.