İlkokul yıllarında zorunlu olarak ciltlenen kitap ve defterler şimdilerde artık eskisi kadar yapılmıyor. Okul sıralarında, çantalarında defterlerin, kitapların yıpranmaması için yapılan ciltlemeye çok fazla ihtiyaç duyulmadığı için ciltleme de yapılmıyor. Çünkü artık kağıt ürünleri üzerine yapılan laminasyon işlemi ciltlerin görevini yerine getirdiği için laminasyon işlemi gören kağıt ürünleri daha dayanıklı hale geliyor.
Farklı laminasyon makinasi türleri bulunurken bunlardan bazıları sanayi tipi olup oldukça büyük ebatlara sahiptir. Bu türden makinelerde metrelerce genişlikteki ve uzunluktaki kağıtları kolaylıkla kaplar. Diğer bir model olan ofis tipi laminasyon makineleri A4 kağıdı ebadında ki kağıtları kaplayacak özelliğe sahiptir. Ofis tipi laminasyon merkezlerinin ise kendi arasında farklı modelleri ve çeşitleri bulunur.
Bu çeşitlilik ise laminasyon makinesi içerisinde bulunan merdane sayısı, hız, sıcak – soğuk yapıştırma özelliği, ısı ayarı ve ısınma süresi gibi farklılıklardan kaynaklanır. Ayrıca A3 ebadında ki ölçülere sahip laminasyon makineleri daha fazla özelliğe sahiptir.
Laminasyon makineleri ise sıcak ve soğuk olarak iki farklı yapıştırma yöntemiyle çalışır. Sıcak yapıştırma yöntemi daha hızlı olmakla birlikte jelatinin belirli bir sıcaklığa getirilip yüzeye yapışmasıyla elde edilir. Soğuk yapıştırma yönteminde ise jelatinin kendi yapışma özelliğinden yararlanılarak ve az de olsa laminasyon makinesi ısıtılarak yapıştırma işlemi yapılır. Makinenin ısısı yüksek olursa hızı da aynı oranda artar. Böylelikle de kısa zamanda daha fazla kağıt ürünü kaplanır.