Ses yalıtımında kullanılan süngerler farklı uygulamalar ile ortamdaki ses düzeyini kontrol etmek ve izolasyon sağlamak amacıyla üretilirler. Yanmaz sünger oldukları için istenildiği şekilde kullanılabilmeleri mümkün olur. Bu nedenle günümüzde yalnızca binaların temelinde değil, ortamın iç kısmında da kullanılmaktadırlar. Her biri farklı malzemeler ile üretildiği için teknik açıdan da farklılıkları söz konusudur.

Binalarda temel olarak kullanılan ses yalıtım malzemesi bondex sünger modelleri olmaktadır. Duvarların iç kısmında kalır ancak gözenekleri açık olduğu için hava geçirgendir. Bu nedenle kapalı ortama herhangi bir zararı olmaz. İlk olarak 1937 senesinde bilim adamlarının poliüretanı keşfetmesiyle beraber oluşturulmuştur.

Akustik piramit sünger birçok alanda kullanılmaktadır. Tek başında gerekli olan ses emilimini gösterme özelliği yoktur. EPDM ağır bariyerle beraber uygulanması durumunda daha fazla yalıtım oluşturmayı başarır. Yanmaz malzemeden üretilen piramit süngerler genel olarak stüdyo, prova ve müzik odaları içerisinde kullanılır. Eğer doğru şekilde uygulanırsa yankılanma ve ekoyu da engeller. Fiyat olarak da ucuz modeller arasında yerini almaktadır.

Yüksek oranda ses yalıtımı yapılmak istenen ortamlarda yumurta sünger çeşitleri daha çok tercih edilir. Uygulanması da oldukça basittir. Ortamın metrekaresi alınarak fiyat hesaplaması yapılır. Uzun ömürlüdür ve gerekli olan izolasyonu tek başına sağlayabilir.

Çok sayıda akustik sünger modeli vardır. Bunların uygulaması her ortama kolayca yapılabilir. Hatasız uygulanması durumunda istenilen sonuçların alınması mümkün olacaktır.

By admin

Konya Haber